Introductie
De Fédération Internationale de L’Art Photographique, FIAP is een internationale fotografie federatie, opgericht in 1950. Dit internationaal orgaan richt zich op het bevorderen en ontwikkelen van de fotografische kunst, zonder tussenkomst van politieke, ideologische of racistische invloeden. Suriname sloot zich aan in 2011 met SUFOV als de Operational Member. Nu zijn er meer dan 90 landen aangesloten.
Deze organisatie wordt geleid door een bestuur, maar de hoogste macht ligt bij het Congres. Deze vindt om het ene jaar plaats, elke keer in een ander land. Elk lidland heeft een stem. Behalve dat het FIAP beleid wordt uitgezet vormen congressen ook een gelegenheid waar de delegaties nieuwe ideeen opdoen, contacten leggen en van gedachten kunnen wisselen.
FIAP vertegenwoordiger
Fotografen zijn via de Operational Member van hun land verbonden met FIAP. Alle contact met FIAP in Suriname, moet dus verlopen via SUFOV. Elke Operational Member stelt een "FIAP Liaison Officer" aan. Thans is dat voor SUFOV:
Winston Oldenstam
tel/sms/whatsapp: 597 8787788
e-mail: sufov2009@gmail.com
FIAP evenementen voor fotografen
Jaarlijks worden verschillende Biennials georganiseerd door FIAP. Dit zijn internationale fotocompetities bestemd voor nationale fotografen landenteams die elk om het ene jaar plaatsvinden. Er wordt gestreden om een World Cup. Suriname zal meedoen in SUFOV verband aan de Colour Print Biennial & Projected Images Biennial van 2019.
Hiernaast organiseert FIAP ook een internationale competitie voor fotoclubs. Deze wordt de Club's World Cup genoemd.
In de wereld zijn er honderden FIAP salons. Dit zijn fototentoonstellingen die gekeurd zijn door FIAP middels patronage. Voor deze salons zijn fotografen van over de hele wereld uitgenodigd, dus ook Surinaamse fotografen. Niet alle inzendingen worden geselecteerd voor expositie. Een jury maakt een keuze uit alle ingezonden werken. Een werk dat van de jury mag worden geëxposeerd noemt men een acceptatie.
Door te participeren aan deze salons kunnen de FIAP onderscheidingen worden verkregen bij voldoende acceptaties. Ook resultaten van de Biennials en de World Cup for Clubs doen mee bij de puntentelling voor distinctions.
Ieder SUFOV lid kan een FIAP onderscheiding aanvragen via SUFOV. Deze zijn de AFIAP, EFIAP en MFIAP distinctions, waarbij de A staat voor Artist, E voor Excellence en M voor Master. De EFIAP wordt verder verdeeld in EFIAP brons, zilver, goud en platina.
MFIAP krijgen fotografen die de hoogste EFIAP hebben bereikt en daarnaast een coherente collectie van 20 foto's indienen die moet worden goedgekeurd door een jury.
Daarnaast dingen fotografen die aan de FIAP salons meedoen jaarlijks mee naar de titel Best of the Best, oftewel de fotograaf met de meeste acceptaties in een jaar. Maar op zich is het al een hele eer als je foto's hangen op een belangrijke salon en in de expo catalogue werken van je zijn afgedrukt.
Landen die aan een serie biennials meedoen, startend in het oneven jaar (colour print, colour digital, en black & white print), krijgen als ze de hoogste totaal score behalen de Dr.M. Van De Wijer Trophy.
Terwijl het land met de beste totaal score voor de nature print en nature digital biennials, in aanmerking komt voor de Odette Bretscher Trophy.
Voor meer informatie op de website van FIAP, klik hier.
Voor een overzicht van salons onder FIAP patronage, klik hier.
Voor contact met FIAP in Suriname, klik hier.